fbpx

KODIN RAKENTAMINEN

Suunnitteletko uuden kodin rakentamista tai rakennuttamista?

Haaveissa on kodin rakentaminen, uusi koti ja rakennusprojekti. Monet asiat askarruttavat mieltä. Minkälaisen kodin haluan, minkälaisesta sisustuksesta unelmoin? Mihin on järkevää panostaa rahallisesti ja ennen kaikkea se, mitä minä kodissani arvostan ja mitä siltä odotan?

Rakentamiseen liittyy paljon muutakin pohdittavaa. Mikä yritys talon toimittaa ja rakentaa vai rakennanko itse, palkkaanko kirvesmiehen? Kuka tekisi sähkö- ja LVI-työt, entäpä tekninen valvoja?

Jokainen meistä haluaa kodistaan viihtyisän ja kauniin. Kodin tulee olla asukkaiden oloinen. Kun saavut kotiisi ja avaat ulko-oven, mikä sen ihanampaa, kun saapua harmoniseen ja mieltä lepuuttavaan ympäristöön. Jos nautit räväkkyydestä, niin toki näkymä voi oven avattuasi olla värikäs ja hyvinkin toisenlainen.

Rakennatpa talon itse, rakennutat valmistalon tai käytät arkkitehtiä apunasi, on hyvä miettiä mielessään jo alkuvaiheessa mm. seuraavia seikkoja:

   •  Rakennuksen sijoittelu tontille
   • Kodin pohjaratkaisut ja tilat
   • Näkymät huoneesta toiseen
   • Huoneratkaisut

Rakennuksen sijoittelu tontille

Kaupunkialueilla kaupungit antavat tarkkoja rakentamismääräyksiä omakotitalon rakentamiseen liittyen. Silloin, kun kaavamääritykset ovat väljempiä kuten esimerkiksi vanhoilla omakotitaloalueilla, niin rakennuksen mallia kannattaa pohtia suhteessa tontin muotoon, kokoon ja ilmansuuntaan. Onko maisemallisesti merkitystä mihin suuntaan ikkunat avautuvat tai mitä näet keittiön tai olohuoneen ikkunastasi?

Onko sinulla olemassa ajatus tulevasta pihasta terasseineen ja tarvittavine ulkorakennuksineen? Minkälaiseen talomalliin nämä sopisivat? Näitä asioita kannattaa miettiä, jotta kokonaisuus onnistuisi.

Pohjaratkaisu ja tilat

Rakennettavien kotien neliömäärät ovat pienentyneet. Kodin neliöt halutaan tehokkaaseen käyttöön säästäen  rakentamiskustannuksia ja lämmitysenergiaa. Uuden kodin rakentamisessa kannattaa huomioida tilojen käytännöllisyys, toimivuus sekä muunneltavuus.

Tilaratkaisuihin vaikuttavat perheen tavat elää. Vietämmekö yhdessä aikaa ehkä laittaen ruokaa tai katsellen elokuvia. Mitä sitten, kun kaipaamme rauhaa. Löytyykö kodista paikka rauhoittumiselle esimerkiksi musiikin parissa tai lukien. Kutsummeko usein vieraita kylään. Onko tarvetta vierasvuoteille ja miten järjestyy lasten ystävien yökyläily.

Halutaanko tiloja tarpeen vaatiessa jakaa esimerkiksi liukuovin tai lasiseinin. Jos käytetään liukuovia, ovatko ne seinän sisään liukuvat vai seinän päälle liukuvat.

Millaiset ikkunat kooltaan ja muodoltaan toimivat parhaiten, jotta kauniit näkymät ulos mahdollistuvat, mutta toisaalta akvaariossakaan ei ole mukava asua.

Mitä muita muutoksia on lähivuosina tulossa. Kasvaako perheen koko, ovatko lapset tulossa teini-ikään tai ehkä muuttamassa pois kotoa.

Näkymät huoneesta toiseen

Näkymiä huoneesta toiseen kannattaa miettiä pohjaratkaisuja harkitessa. Kun astut ulko-ovesta sisään, mitä haluat näkyvän? Haluatko olohuoneen avautuvan eteiseen? Miten mahdollisen vierashuoneen tai työhuoneen sijoittelu. Voisiko ne yhdistää yhdeksi toiminnoksi, toimisivatko olohuoneen jatkeena.

Näkymä ulko-ovelta talon sisälle. Avautuuko ulko-ovi tielle päin, josta ohikulkijat näkevät kotiisi oven ollessa avoinna. Vai onko se sinulle tärkeä seikka lainkaan. Jos haluat ettei kotiisi nähdä, voisiko ulko-ovi olla talon sivulla piilossa ohikulkijan suorilta katseilta. Tai onko mahdollista esimerkiksi säleikkörakenteella tai pihan istutuksilla suojata näkyvyys.

Huoneratkaisut

Kodin tilat rakentuvat tarpeen ja perheen koon mukaan. Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohdiskella erilaisia pohjaratkaisuja parhaan vaihtoehdon löytämiseksi.

 • Montako makuuhuonetta tarvitaan? Saavatko lapset oman huoneensa vai ehkä yhteisiä huoneita?
 • Minkälainen keittiö palvelisi parhaiten huomioiden ruoanlaittotapamme?
 • Miten eteinen, minkä kokoinen sen tulisi olla ja millaisin ratkaisuin se pysyisi siistinä arjessa?
 • Kuinka paljon tarvitsemme säilytystiloja vaatteille ja harrastusvälineille?
 • Olisiko vaatehuone vai pukeutumishuone tarpeellinen?
 • WC-tilat, montako niitä tarvitaan ja miten ne sijoitetaan?
 • Millaisesta suihkutilasta haaveilet?

Pohja- ja tilaratkaisuiden selkeytyessä tulevan kodin sisustus päästään suunnittelemaan lopulliseen malliinsa materiaalien ja värimaailman osalta.

– – –

Tarvitsetko apua kotisi tila- ja materiaalisuunnittelun pohdinnassa? Ota yhteyttä!