fbpx
Terassin suunnittelu by Seija Yliniemi

Terassin suunnittelu

Haaveiletko uudesta terassista?

Talvi on taittumassa kevääksi. Pimeät illat ja aamut vaihtuvat valoon. Aurinko lämmittää ja vesipisarat tippuvat räystäiden reunoilta. Ajatukset karkaavat tulevan kesän suunnitelmiin, lomailuun ja pihatöihin.

Jos haaveilet terassin rakentamisesta, uudistamisesta tai laajentamisesta, aloitathan hyvissä ajoin suunnittelutyöt. Suunnitelmien ollessa valmiina, pääset rakennustöihin heti kesän alussa.

Terassin suunnittelu

Terassi suunnitteluvaiheen 3D-havainnekuvana. Terassia laajennetaan, valaistaan sekä upotetaan allas. Piha-aluetta kehitetään eri toiminnallisuuksia varten.

Minkälaisia asioita huomioida terassin suunnittelussa?

  • Terassin sijoittelu, malli ja muoto sekä toiminnallisuudet.
  • Terassin materiaali.
  • Katettu terassi vai avoterassi.
  • Terassin kaiteet ja näkösuojaus.

Terassin sijoittelu, muoto ja toiminnallisuudet

Terassin sijoitteluun tontille vaikuttavat monet tekijät. Terassi voidaan sijoittaa talon yhteyteen tai erillisenä ratkaisuna omaksi kokonaisuudekseen piha-alueelle.  Sijoitteluun vaikuttavat mm. talon malli, pihan koko, ilmansuunnat, kulkuväylät sekä olemassa oleva kasvillisuus.

Terassin käytettävyyden kannalta, terassin tulisi nivoutua luontevasti talon sisätiloihin sekä piha-alueisiin. Liikkumisen tulisi olla sujuvaa ja turvallista. Turvallisuus on tärkeä seikka esimerkiksi portaiden ja valaistuksen suunnittelussa.

Suomen talvi on luminen, joten talven tuomat haasteet mm. puhtaanapidon sekä materiaalivalintojen osalta olisi hyvä huomioida.

Kuten kodin sisätilojen osalta, myös terassin suunnittelussa kannattaa listata halutut toiminnallisuudet. Mitä terassilla tehdään, valmistetaanko ruokaa, ruokaillaan, nautitaan auringosta, oleskellaan tai vaikka keinutaan. Toiminnallisuudet määrittelevät osaltaan terassin kokoa. Toiminnallisuudet vaikuttavat myös terassin malliin, jos terassia halutaan jakaa alueisiin erilaisia toimintoja varten.

Terassin suunnittelu

Terassimateriaali

Terassin pintamateriaaleiksi on tarjolla monenlaisia lauta- ja lankkuvaihtoehtoja, sekä komposiittilautaa että betonisia ratkaisuja. Tässä blogissa keskitytään puuvaihtoehtoihin.

Kun valitset pintamateriaalia kannattaa valinnassa miettiä ainakin seuraavia seikkoja:

      • Minkä sävyisen terassin haluan ja mikä sopii talon tyyliin.
      • Minkälaista vuosittaista huoltoa terassi tarvitsee.
      • Sileäpintainen vai uritettu materiaali.
      • Minkälainen budjetti on käytössä.

Perinteisempi ruskean sävyinen terassilauta on kaunis. Se kuitenkin vaatii vuosittaista huoltoa pysyäkseen hyvässä kunnossa ja hyvännäköisenä. Terassi tulisikin öljytä kerran vuodessa.

Lehtikuusi terassimateriaalina on myös kaunis katseltava. Lehtikuusi ei vaadi vuosittaista käsittelyä. Käsittelemätön lehtikuusi muuttuu harmaan sävyiseksi seuraavan kahden vuoden aikana. Materiaalin harmaantumisnopeuteen vaikuttaa, onko terassi avoterassi vai katettu terassi. Harmaantuminen on nopeampaa avoterassilla. Lehtikuusen voi halutessaan käsitellä. Käsittely on suositeltavaa tehdä vuosittain, jos tähän ratkaisuun päädytään.

Materiaali uritetulla vai sileällä pinnalla on pitkälti makuasia. Materiaalin uritus saattaa kulua nopeasti kulutukselle alttiissa paikassa, kuten pääoven edessä. Sileäpintainen materiaali voi toisaalta sateella ja talvella olla hieman liukkaampi.

Katettu terassi vai avoterassi, näkösuoja ja kaiteet

Onko terassi katettu terassi vai avoterassi? Jos mahdollista, niin hyvä vaihtoehto on rakentaa terassi, joka on osin katettu ja osin avoterassi. Näiden alle saadaan monipuoliset toiminnot huomioiden sääolosuhteet, sateella suojaa ja aurinkoisella säällä voi aikaa viettää avoterassilla.

Terassin näkösuojan rakentamiseen vaikuttavat terassin sijainti suhteessa naapureihin ja kulkuväyliin. Useimmat meistä haluavat yksityisyyttä katseilta suojassa, joten näkösuojaa kannattaa pohtia suunnitteluvaiheessa. Myös kaiteiden tarve on hyvä huomioida samassa yhteydessä.

Jos kaipaat apua suunnitteluun niin sisä- kuin ulkotilojen osalta, niin olethan yhteydessä. Yhteystiedot löydät sivun alareunasta ja yhteys sivulta!

Tutustu myös blogitekstiin puutarha osana kodin kokonaisuutta!