
Kodin tilojen suunnittelu
Edellisessä blogissani kirjoitin uuden kodin rakentamisesta mm. rakennuksen sijoittelun ja kodin näkymien kannalta. Tässä blogissani käsittelen suunnittelua kodin huonetilojen kannalta katsottuna.
Kodin tilat rakentuvat kodissa asuvan perheen koon ja tarpeen mukaan. Huomioiden mm. mitä toimintoja olohuoneeseen halutaan, montako makuuhuonetta tarvitaan.
Kodin tiloja suunniteltaessa on hyvä huomioida kodissa liikkuminen. Löytyykö kodista luonnolliset kulkuväylät tilasta toiseen. Kuljetaanko esimerkiksi olohuoneen keskeltä toiseen huoneeseen, jolloin se vaikuttaisi olohuoneen kalustamiseen.
Kodin tiloja suunniteltaessa kannattaa myös pohtia asioita kodin puhtaanapidon kannalta. Selkeä pohjaratkaisu helpottaa ja nopeuttaa kodin puhtaanapitoa. Materiaalien valintavaiheessa materiaalien puhtaanapito kannattaa muistaa yhtenä valintakriteerinä.
Keittiö
Keittiön osalta on hyvä pohtia omia ruoanlaittotapoja. Oletko innokas ruoanlaittaja ja leipoja vai suositko valmiimpia vaihtoehtoja. Tarvitsetko paljon laskutilaa pöydälle ja minkä verran panostat kodinkoneisiin. Kannattaa myös tarkastella omia astiavarantoja. Kuinka paljon sinulla on astioita ja muita keittiövälineitä? Olisiko niissä varaa karsia vai tarvetta hankkia lisää.
Keittiön ratkaisut tulisi pohjautua omaan tapaan elää. Jos tapana on valmistaa yhdessä ruokaa, on avokeittiö yhdistettynä olohuoneeseen hyvä ratkaisu. Saareke toimii keittiön sydämenä kooten ympärilleen suuremmankin joukon ihmisiä. Jos keittiöstä halutaan rauhallisempi tila tai piilottaa katseilta keittiön työtaso tiskialtaineen, hyvä ratkaisu voisi olla erillinen keittiö tai hieman muista tiloista eriytettynä. Tämä myös puoltaa sitä ajatusta, että keittiötilaa on tarvetta käyttää esimerkiksi etätöihin.
Eteinen
Eteinen halutaan pitää siistinä ja järjestyksessä, onhan se kodin käyntikortti. Eteistilojen osalta on pohdittava perheen kokoa ja eteisen käyttötarpeita suhteessa eteisen kokoon. Lastenvaatteet tarvitsevat helppoja säilytystiloja, jotta vaatteet tulisi laitettua niille tarkoitettuihin paikkoihin. Olisiko tarpeen rakentaa arkieteistyyppinen ratkaisu, johon saadaan säilytystilaa lasten ulkovaatteille ja jalkineille. Entäpä kuraeteinen, tarvitaanko sitä lapsia tai ehkä lemmikkiä varten? Urheilun harrastaja saattaa tarvita useamman jalkineparin juoksulenkkejä varten, joten niillekin olisi tilaa löydyttävä.
Säilytystilat
Löytyykö kaikille perheenjäsenille riittävästi säilytystilaa vaatteita varten? Säilytetäänkö vaatteet huonekohtaisissa vaatekaapeissa, vai olisiko tarvetta vaatehuoneelle tai pukeutumishuoneelle? Minkälaisia harrastuksia perheellä on, kuinka paljon harrastusvälineet tarvitsevat säilytystilaa?
Säilytystilaratkaisuihin vaikuttavat myös mahdolliset muut varastotilat esimerkiksi autokatoksen tai autotallin yhteydestä usein löytyvät tilat. Jos tällaisia tiloja on käytössä, ovatko tilat lämpimiä vai kylmiä varastotiloja.
Kodinhoitotilat
Mitä toimintoja kodinhoitohuoneeseen halutaan? Pyykinpesukone, kuivausrumpu ja kuivauskaappi. Vaatehuoltoa varten tarvitaan tilaa likapyykille ja puhtaiden vaatteiden käsittelyä varten. Oletko innokas silittäjä, haluatko kuivattaa vaatteita perinteisesti kuivaustelineessä vai käytätkö paljon kuivausrumpua?
Sijoitetaanko kodinhuoltoon tarvittava siivouskomero kodinhoitohuoneeseen? Asennetaanko kotiisi keskuspölynimuri vai hankitko robotti-imurin tai oletko perinteisen imurin suosija?
Käytetäänkö kodinhoitotilaa pukeutumistilana saunaan mentäessä, jolloin tilasta halutaan mahdollisimman monikäyttöinen. Onko kodinhoitotilasta käyntiä ulos tai terassille, jolloin on huomioitava vapaa kulku ovelle.
WC- ja pesutilat
WC-tilat, montako niitä tarvitaan ja sijoitetaanko wc-istuin esimerkiksi kylpytilaan? Jos on useampia wc-tiloja, onko ajatuksena pitää toista tilaa enempi vieraidenkin käytettävänä, jolloin se kannattaa huomioida tilan sisustamisessa.
Millainen pesutila halutaan? Onko tarvetta kahdelle suihkulle vai riittäisikö yksi? Haluatko hankkia porealtaan tai kylpyammeen pesutilaan ja tehdä siitä kodin spa.
– – –
Jos tarvitset apua kodin suunnittelussa, niin ole yhteydessä!
Viimeisimmät kommentit